Investera i Olja

Marknaden för olja är konstant under utveckling och det finns idag mängder av olika sätt som du kan investera i olja på. Även då omvärlden blir allt mer miljöfokuserad och miljömedveten så är olja fortfarande en av de populäraste råvarorna på marknaden.

Oljemarknaden är gigantisk och det utvinns nu mer olja än någonsin. Ett bra exempel på detta är att oljemarknaden nu är värd 10 gånger mer än guldmarknaden. Om du dock vill investera i olja så är det viktigt att du känner till hur priset på olja sätts.

Det är inte alltid själva efterfrågan på olja som styr priset. Priset kan skifta väldigt mycket från dag till dag. Sedan finns det även ett flertals olika viss som du kan investera i olja på, allt från oljeaktier till att du investerar hos en nätmäklare online.

Introduktion till oljemarknaden

Även om olja har existerat i flera tusentals år så vart det först under 1900-talet som den börjades att användas till de olika funktionerna som vi idag använder den till. För i tiden så användes olja till att bygga asfalt samt medicinska ändamål.

Dock vart det under 1900-talet som man påbörjade att massproducera olja på ett helt annat sätt. En av anledningarna till detta är för att bilen uppfanns och då ökade efterfrågan på bränsle som bensin.

investera-i-olja

Olika typer av oljecertifikat

Genom att handla i oljecertifikat så har du troligen valt ett av de enklaste metoderna att investera i olja på. Det handlar då om att du köper certifikat på börsen och du slipper då köpa in dig själv i ett aktiebolag samt att du slipper äga din egna olja. Du har alltid möjligheten att investera i olja genom att handla hos diverse aktiemäklare. Det kostar oftast en mindre administrativ avgift när du handlar oljecertifikat, utöver det så är detta ett billigt alternativ.

 

Öka lönsamheten med hävstång

Du har även möjligheten att använda dig av en så kallad hävstång när du handlar ett oljecertifikat. Dessa ligger vanligtvist mellan 2-15 gånger, vilket innebär att värdet på ditt oljecertifikat ökar. Vi tar ett exempel och säger att värdet på ditt oljecertifikat enbart ökar emd 1% och du har en hävstång på 11 då innebär det att din ökning ligger på 11%. Detta funkar riktigt bra när du vill göra korta och snabba affärer. 

 

Finns det några risker med att köpa certifikat?

Det finns alltid risker när du väljer att investera kapital på börsen och densamma är det med oljecertifikat. De kan både öka och gå ner i värde relativt snabbt. Dock är enbart det värsta utfallet att du förlorar alla de pengar som du har investerat i oljecertifikatet. Så vi rekommenderar dig att enbart investera kapital som du har råd med att förlora.

Vad påverkar oljepriset?

Innan du kan börja investera i olja så ska du alltid känna till exakt vad det är som påverkar priset på olja. I första hand så är det OPEC som styr priset på olja. Om du inte känner till vilka OPEC är så är detta de 14 oljeproducerande länderna som är ledande när det kommer till olja. Idag står de för cirka 40% av all olja som utvinns och deras jobb är att hålla oljepriset på en rimlig nivå. Under de senaste åren så har länder som Ryssland och USA börjat urvinna mer olja än någonsin förr.

Detta har dock skapat lite turbulens på marknaden. Då man alltid ska vara försiktig med att urvinna mer olja än vad som faktist produceras. Sedan är det andra händelser som naturkatastrofer, krig och oroligheter som även påverkar. Det har vi lagt märke till baserat på händelserna som corona och Ukraina och Ryssland kriget.

Turbowarranter eller Minifuture

Ett annat mer okändare sätt som du kan investera i olja på är via så kallade turbowarranter och minifutures. Den största skillnaden på certifikat och warranter är med oljecertifikat så kan dessa ägas under en längre tid. Vilket innebär att dessa är en mer långsiktig lösning. Sedan så nollställs inte heller dessa warranter som det görs med certifikat.

Vilket även innebär att hävstången inte heller tappar sitt värde. Det är alltid upp till dig själv att räkna ut värdet på din egna hävstång. Tänk på att om priset på olja stiger så kommer din hävstång att bli betydligt mycket mindre.

 

Vilket är det bästa alternativet?

Vad är då egentligen skillnaden mellan dessa två produkter? Med en turbo-warrant så är detta någonting som du köper på börsen. Med minifutures så talar vi enbart av en variant av dessa. Så oavsett vilken av dessa två som du väljer att köpa så kommer du att kunna tjäna pengar på oljepriset utan att behöva köpa någon olja i sig själv. Den största skillnaden är dock att med minifutures så har du även en så kallad stop loss.

Köpa aktier i ett börsnoterat oljebolag

När de flesta tänker på att investera i olja så är det normalt tankar på att investera i oljebolag som dyker upp. Dessa oljebolag har det som uppgift att utvinna olja och sedan på något viss se hur efterfrågan kommer att se ut. Detta är absolut inte en enkel uppgift. Om det skulle göras en felomdömning så kan detta resultera i en överproduktion av olja vilket leder till att oljepriset sjunker. Det absolut bästa fördelen med oljeivesteringar är att du äger en mindre del av ett oljebolag.

Många av dessa bolag ger utdelning till sina ägare vilket i sin tur ger dig en % vinst. Du kan sedan återinvestera detta kapital som du själv vill. Det är alltid att rekommendera att du gör en gedigen undersökning innan du väljer att investera i olja.

Oljeaktier är en av de investeringsmetoder som ses som mer långsiktiga och kan ge en större utdelning längre fram

 

Olika typer av oljebolag

När man talar om oljebolag så är det vanligaste typerna följande:

  • Upstream
  • Midstream
  • Downstream

 

Med Upstream bolag så är detta de bolag som hittar oljan i marken och utvinner denna. Midstream bolag är de som transporterar och distibuerar oljan. Sist men inte minst är Downstream bolagen som är de som raffinerar oljan innan den kommer ut till slutkund.